Danas se obilježava Međunarodni dan socijalnog rada

Danas se obilježava Međunarodni dan socijalnog rada

U skladu sa odlukom Međunarodne federacije socijalnog rada (IFSW), Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u mjesecu martu. Ove godine se obilježava u utorak 16. marta i usmjeren je na doprinos socijalnog rada, socijalnih radnika i socijalnih radnica u društvu.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada je podizanje svijesti o profesiji socijalnog rada, društvenom statusu i položaju socijalnih radnika /radnica i njihovom značaju kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta.
Činjenica je da i pored svih epidemioloških mjera,koje su bile na snazi ,vec godinu dana socijalni radnici su nesebično radili kako na terenu tako i u svojim uredima.COVID 19 nije spriječio da nastavimo kontakte sa našim korisnicima,da im pomažemo i da budemo dio lokalne zajednice u saniranju posljedica od pandemije. Danas je situacija mnogo teža nego što je bila prošle godine u isto vrijeme,te se nadamo da će svi socijalni radnici i radnice nastaviti predano raditi svoj posao,koji je dosta složen ,posebno u vanrednim situacijama. U doba pandemije socijalni radnici i radnice imaju svakodnevni kontakt sa svojim korisnicima,koji nisu zaboravljeni i tako će i ostati.
Društveni status socijalnih radnika i radnica je nezavidan,svjesni da promjene neće doći same od sebe, udružujemo se i putem udruženja dijelimo svoja mišljenja,razmjenjujemo iskustva i svi imamo isti stav:
Mi smo itekako važna profesija u društvu,naš posao nije nižerazredni,mi smo stručnjaci koji u radu sa stanovništvom koristimo metode socijalnog rada i često smo jedini profesionalci koji su zaboravljeni od strane onih od kojih to ne bi trebali biti.
Nastavićemo sa svojim djelovanjem,borićemo se svojim znanjem i umijećem za bolji položaj socijalnih radnika i radnica u društvu,kao i za bolji socijalni položaj stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Udruženje/Udruga socijalnih radnika SBK/KSB povodom Međunarodnog dana socijalnog rada upućuje iskrene čestitke svim članovima Udruženja, kao i svim socijalnim radnicima/radnicama u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.